Welkom op mien webstee

Kerrstverhaal

Het was twee dagen voor Kerst en een miezerige regen viel neer.

Gerrit de Rijke mopperde op het weer en op de vele mensen , die in de drukke winkelstraat liepen. Hij was op weg naar huis en bromde tegen een klein meisje met zwarte krullen , dat in haar opwinding tegen hem aanbotste . " Oh mama, kijk eens wat een mooie poppen ! "  riep ze ,  zonder te letten op de narrige oude man met de gebogen schouders.

"Ja lieverd ", zei de jonge vrouw en ze keerde zich naar de etalage toe, " die zijn wel heel erg mooi ! ".

Poppen ! ... cadeuautjes ! , dat is alles wat Kerst betekent mopperde Gerrit de Rijke terwijl hij de winderige straat insloeg, die naar zijn huis leidde. " 't is  altijd maar geven, geven en nog eens geven en wat krijg je er voor terug ? Niets, absoluut niets."

Op de hoek van de straat stond een groep meisjes druk te praten en te lachen, dit irriteerde Gerrit zo erg, dat hij de twee jongens, die verderop met hun bromscooter stonden, toebitste: " kunnen jullie niet uitkijken, halve zolen. Slechte vrouwen, giebelende meiden, en opgeschoten jongens, is alles wat je tegenkomt ", mompelde hij, terwijl hij de sleutel in 't slot stak.

Een jonge man met een donkere huidskleur kwam van de tegenover gestelde richting en botste tegen Gerrit aan . Hij verontschuldigde zich keek in het gezicht van de oude man en zei : " goedenavond meneer de Rijke , een fijne kerstfeest toegewenst " en liep toen snel verder .  "Een mooi prater , een nietsnut, een vrouwen versierder en een dief, dat is ie ! ", bromde Gerrit de Rijke en doelde op de 100 euro , die de man twee maanden geleden van hem geleend had , met de belofte , het geld voor de Kerst te zullen terug geven . Geen wonder dat hij haast heeft om weg te komen. 

Mohammed heette de man en was de vriend van zijn dochter en de vader van Chakira , zijn kleindochter. Hoewel Gerrit in dezelfde straat woonde, wilde hij geen enkel contact met zijn dochter vanwege haar relatie. Een aantal weken geleden was Mohammed bij hem gekomen met een zielig verhaal over zijn zieke vriendin en was er wonder boven wonder in geslaagd geld van hem los te krijgen.

Gerrit de Rijke kon het zich nu nog niet begrijpen hoe het mogelijk was , want het was echt niet zijn gewoonte om mensen te helpen . Hij ging bij de open haard zitten . Het was zes uur; overmorgen zouden de winkels op tijd gesloten zijn en de straten verlaten want dan was het Kerstavond. De feestdagen waren een kwelling voor hem. 't Leven was soms ondragelijk , de mensen waren ook zo zelfzuchtig , dacht hij . Gerrit was zo in zijn sombere gedachten verdiept toen de deurbel hem deed opschrikken . Zeker die puisterige puber jongen, die hem de krant bezorgde en nu zijn Kerst-extraatje kwam halen , mompelde hij terwijl hij opstond. Het was geen krantenjongen maar een meisje met donkere vlechtjes in het haar en een rode jas aan. Hij stond haar in de deuropening aan te kijken.

" U wist toch dat ik komen zou ? ", vroeg ze zachtjes met een verlegen glimlach. " Wat zeg je , verwacht ik jou ? ". Hij kon zijn oren niet geloven . U geeft toch een feestje en ik mag toch ook komen?" Een feestje geven........... Ik ?  Ik geef niks. Ga maar gauw naar huis en vlug ook ! "

"Ach", er klonk een snik in de stem van het meisje. "Heb ik me dan vergist ? Papa zei, een paar huizen verderop, die met de zwarte buitendeur .....en ehh mijn jas is ook nat ".  Voorzichtig maar beslist stapte ze naar binnen, terwijl Gerrit verbaasd toekeek. "U wilt toch niet dat ik kou vat ?daar kun je ziek van worden hoor. Maar natuurlijk wilt u dat niet , u bent zo'n aardige meneer".

" Ik ben geen aardige meneer en ik geef ook geen feestje. Ik geef niks ! " bitste hij terug . Zonder iets te zeggen trok ze haar natte rode jas uit Gerrit wist niet wat hij moest doen en ging maar weer in zijn oude leunstoel zitten , vanwaar hij de kleine indringster met een somber gezicht bekeek . Ze droeg een blauwe jeans en een rode wollen trui, die mooi bij haar gezicht en de donkere vlechtjes pastte. " Ik heet Chakira ", zei ze en glimlachte verlegen. "Wat heb ik daar mee te maken ", vroeg hij nors.  " Toch heet ik Chakira " ging ze onverstoord verder. "En overmorgen is het Kerstfeest en het is heel vriendelijk van u, dat ik hier mijn jas mag drogen ".  "Je kunt maar beter , zo gauw je jas droog is, weer weg gaan ".   " Dat doe ik ook maar hij is nog niet droog. Wat heeft u een mooie piano ! Wij hebben ook een piano en ik kan er ook een liedje op spelen " , babbelde ze. "En bent u vanavond alleen ? ". "Ik ben graag alleen", was het antwoord. "Ik weet wel wat u mist, u heeft geen klein meisje om voor te zorgen maar ik weet wat, u wordt gewoon mijn opa. Heb ik al vertelt dat wij thuis ook een hele mooie kerststal hebben ? Morgenavond komt papa's broer Najib met zijn nieuwe vriend Youssef. Ze blijven logeren en oom Najib neemt zijn viool mee en ik mag dan mijn niieuwe jurk aan en ik mag dan ook op onze piano spelen. Maakt u ook muziek, opa ? " Nee natuurlijk niet ", antwoordde hij.

Chakira ging op het kleed voor de haard zitten en vroeg of opa een verhaaltje wou vertellen en dat hij niet mocht vergeten om een kerstsok op te hangen en om er zeker van te zijn trok ze één van haar rode sokken uit en hing die aan de rug van zijn leunstoel. Maar Gerrit moest bekennen dat hij geen verhaaltjes kende en dus was het Chakira, die hem vertelde van tante Fatima die een babytje had gekregen en ook van het Kindje, dat lang geleden in een stal geboren was. Hij hield haar handje vast en luisterde tot zijn ogen dicht vielen en hij met een glimlach op zijn gezicht in slaap viel.

Toen hij weer wakker werd, zocht hij naar zijn kleine bezoekster maar ze was er niet meer. Hij vroeg zich af of Chakira een "droomkind" geweest was maar haar sok die aan zijn stoel hing gaf hem het antwoord. Met kinderlijke belangstelling voelde hij er in en tot zijn grote verbazing lag er 100 euro in en een briefje, waarop geschreven stond: Lieve Opa, ik moest u dit geld brengen. Papa zei dat hij het heel erg aardig van u vond, dat u hem geld geleend had, toen mama zo ziek was . Mama vraagt of u met Kerst bij ons komt eten maar papa denkt dat u dat niet zult doen, maar ik weet wel beter ! U komt toch, lieve opa ?  Chakira. 

 Een traan biggelde langs Gerrit's gerimpelde wangen en hij probeerde zich te herinneren welke winkels open zouden zijn en waar hij cadeutjes kopen kon. Hij moest iets hebben voor zijn dochter Ria en haar vriend, voor Najib en Youssef en niet te vergeten iets voor de kleine Chakira. Bijvoorbeeld een mooie pop. En misschien kon hij Chakira ook een verhaaltje vertellen, het verhaal van een man , die dacht dat alle mensen alleen maar aan zichzelf dachten maar die door haar innemende manier van doen leerde, dat hij in werkelijkheid zijn eigen mening voorop stelde.

 

 

Gerda Goeree

 

 

  

Kerstgedicht 

 

Wat heeft de kerstman nog met Hem te maken

is hij het die de wereld heeft gered ?

Is hij het die harten weet te raken

de kerstman heeft het Kind op stal gezet !

 


De kerstshow, die jaarlijks wordt gegeven

is afbraak van het échte Christusfeest !

Het échte feest noodt ook tot volop leven

maar dan in de gezindheid van zijn Geest !

 


Wij hoeven onze Heer niet ver te zoeken

de stal van Bethlehem is hier en nu !

Het Christuskind, gewikkeld in de doeken

wil leven in het hart, van mij, van u !

 


Wie zo het kerstfeest straks weer gaat beleven

met vrede en vreugde in het hart en huis

Vol dank voor het geschenk dat werd gegeven

komt nimmer van een koude kermis thuis !
 
 
 
 

 
de magie van het kerstfeest zit niet in cadeaus
maar in de aanwezigheid van
JEZUS